Συγκεντρώσεις χρωμίου στο πόσιμο νερό της Θεσσαλονίκης

Συγκεντρώσεις χρωμίου στο πόσιμο νερό της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 1636/16.11.2011   

Προς Υπουργό:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης η εμφάνιση υψηλών συγκεντρώσεων χρωμίου στο πόσιμο νερό. Το φαινόμενο είναι εκτεταμένο στην Κεντρική Μακεδονία και καλύπτει αρκετά μεγάλη γεωγραφική έκταση. Οι αναφορές για ανίχνευση χρωμίου είναι αυξανόμενες και ανάμεσα στις περιοχές αυτές, περιλαμβάνονται η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και η Πέλλα. Το εξασθενές χρώμιο ευθύνεται για καρκινογενέσεις και είναι το πιο επικίνδυνο στοιχείο, με δραματικές επιπτώσεις για την υγεία.

Οι συγκεντρώσεις χρωμίου που εντοπίστηκαν στο πόσιμο νερό, έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των κατοίκων αλλά και των επιστημόνων, που παρακολουθούν το φαινόμενο. Η ανησυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, καθώς πολλές από τις περιοχές αυτές καταναλώνουν το πόσιμο νερό, με συνέπειες επιβλαβείς για την υγεία. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα, τα οποία θα καθιστούν ασφαλή την κατανάλωση του πόσιμου νερού σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που ανέκυψε με τις συγκεντρώσεις χρωμίου στο πόσιμο νερό σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας;

Απάντηση Υπουργείου